Hvilken kaffe skal jeg bruke?

Hvilken kaffe skal jeg bruke?

Vi er så glade for at du har blitt en del av den resirkulerbare kaffekapselrevolusjonen! Nå har du en spennende kaffereise foran deg. For nå kan du enten kjøpe vår spesialbrente og kvernede kaffe til kapslene, eller gå til ditt lokale brenneri for å få de til å finne din perfekte miks. Har du allerede en kaffe du elsker som du finner i dagligvareforretningen så kan du starte med å prøve deg frem med denne. 

Smaken på kaffen din er kun like god som kaffen du putter i kapselen. Men vi vet at mange ikke er helt sikre på hvor man skal begynne når det gjelder å kjøpe kaffe for resirkulerbare kaffekapsler.

Ikke fortvil! La oss hjelpe deg med å navigere gjennom de forskjellige bønnevariantene, stekene, blandinger og malingsgradene.

Før vi går dypt inn i kaffebønneverdenen, er det viktig å minne om at hvilken type kaffe en liker er veldig individuelt, og det viktigste du kan gjøre nå er å prøve deg frem helt til du finner din perfekte type som du liker smaken av. Vi anbefaler derfor å starte med vår egen kaffe, som er spesiallaget for våre kapsler. Da vet vi at resultatet blir bra. 9/10 ganger når kafferesultatet med gjenbrukbare kaffekapsler ikke blir slik du liker det, så er det hvilken kaffe man har brukt, hvilken malingsgrad eller vannmengde som er problemet.

Endelig kan du teste forskjellige kaffebønner og smaker, og ulike bønner gir ulike farger. Det er derfor viktig å ha fokuset på om du liker kaffesmaken. Noen kaffetyper gir en mørk farge, og noen en litt lysere. Det er viktig å huske på at engangskapsler kan inneholde smaksforsterkere (som dehydrert pulver eller konsentrat) for å gi en illusjon av en "sterkere" kaffe.

De gjenbrukbare kapselene er noe mindre enn vanlige engangskapsler (dette for at de skal passe i alle kaffemaskiner), så det er ikke plass til like mye kaffe i hver kapsel. Det er derfor helt avgjørende å justere vannmengden som maskinen din bruker per kapsel. Vi anbefaler å halvere vannmengden per kapsel, og heller lage seg to kapsler for et mer optimalt resultat. For de som er glad i sterk kaffe, anbefaler vi å bruke engangslokkene våre. Engangslokkene finner du her.

 

Velg riktig malingsgrad:

Å velge riktig malingsgrad for den gjenbrukbare kaffekapselen sikrer at du kan trekke ut den perfekte mengden smak fra kaffen.

En vel ekstrahert kopp kaffe bør være balansert i smak.

Når du blander vann og kaffe, skjer det mange (magiske) ting - forskjellige smaker trekkes ut i forskjellige hastigheter.

Under ekstraksjonen oppløses vannet aktivt med smaken av kaffen - skarpere, syrlige og fruktige smaker trekkes ut først, etterfulgt av de dype, komplekse.

Mot slutten av bryggingen trekkes de bitre og tunge smakene ut. En ideell ekstraksjon inneholder en deilig balanse av klarhet mellom smaker.

Hvis kaffen din er for sur, kan dette tyde på at den er underekstrahert, noe som betyr at smaken på bønnene ikke er utnyttet fullt ut.

En overekstrahert kopp kaffe kan derimot være for bitter.

Derfor er det viktig å velge riktig malingsgrad da det sikrer at vannet strømmer gjennom kapselen med riktig hastighet og trekker ut de aller beste komponentene fra kaffebønnene dine.

Malingsgrad påvirker også hvordan resirkulerbare kaffekapsler trekker ut kaffe - hvis kaffen din males for fint, kan ikke det varme vannet komme gjennom (det blokkerer i hovedsak vannstrømmen inne i kaffen).

For grovmalt vil vannet bare renne gjennom kaffen og resultere i en vannete kopp kaffe.

Generelt fungerer en finmalt kaffe best. Dette får vannet til å jobbe litt hardere for å komme gjennom kaffen, og skaper en kraftig og fyldig espresso.

Om du har din egen kaffekvern, er det viktig å huske på at kaffekverninnstillingene varierer mye fra kvern til kvern, så det kan ta litt tid og eksperimentering å finne den ideelle kaffekverninnstillingen for din gjenbrukbare kapsel.

Start med å male litt grovere enn du vanligvis ville gjort, og juster til du finner den perfekte smaken. Husk også at kaffebønner alltid er best når de er nymalte.

Vi anbefaler derfor at du kun maler så mange bønner du trenger til kaffen - på den måten får du alltid den beste smaken ut av kaffebønnene dine.

Mange brennerier har egen kvern, så er du i tvil om hvor grovt kaffen din skal males, lønner det seg alltid å spørre brenneren. De fleste av dem er mer enn villige til å gi deg noen tips og guider!

Velg riktig stek/blanding

Engangskapsler kan inneholde smaksforsterkere (som dehydrert pulver eller konsentrat) for å gi en illusjon av en "sterkere" kaffe. Mens fersk kaffe kan gi en mer ekte og naturlig kaffesmak.

Smaken på kaffe påvirkes av brenning/blanding - som er en kombinasjon av forskjellige bønnevarianter og steker.

Det er derfor viktig at du velger en kaffe som faller i smak.

Her er en oversikt over de vanligste stekene/blandingene:

Lett steking: En lett stek har kortere ekstraksjonstid og mindre karamellisering av sukkerholdige stoffer

En lett brent kaffe har derfor en mer syrlig smak med mindre dype og komplekse toner.

Middels stek: En middels brenning er den vanligste typen brenning, siden den gir en kaffe med den perfekte balansen mellom syre og dybde.

En middels stek har kortere ekstraksjonstid enn en mørk stek, men lengre enn en lett stek.

Mørkstek: En mørk brenning har lang ekstraksjonstid, noe som gjør at kaffebønnene karamelliserer mer.

Derfor har en mørkbrent kaffe en dyp og tung smak

En mørk stek kan virke for overveldende for noen, siden den ofte kan ha en bitter smak.

Det er derfor viktig at du velger den kaffen som passer best for din smak.

En lett steking er ofte bra til morgenkaffen, da den har en mer energigivende effekt.

En middels brent kaffe er det perfekte valget for ettermiddagskaffe, siden den gir den optimale balansen mellom surhet og dybde.

Og en mørk brenning er god til kveldskaffen, siden den ofte har en beroligende og avslappende effekt.

De fleste kaffebrennerier har sin egen blanding, så hvis du er i tvil om hvilken type stek/blanding som passer best for din smak, kan det alltid lønne seg å spørre der du kjøper kaffen din.

De fleste av dem er mer enn villige til å gi deg noen tips og guidede bønner på lager, slik at du er garantert den beste smaken.

Husk også at kaffebønner alltid er best når de er nymalte.

Olje / fuktighet

Brenningen har en betydelig effekt på kaffens karakter og kan samtidig påvirke hvordan kaffen er når den brygges i resirkulerbare kaffekapsler.

For tørrbrenning kan gi en kaffe som er for syrlig og ikke har den optimale smaken.

På den annen side vil en for våt steking gi en kaffe som kan ha en svampaktig eller muggen smak.

Det er derfor viktig at du kjøper kaffe fra et brenneri som har kontroll over prosessene deres.

Vi håper dette har gitt deg litt mer innsikt i hvordan du finner de perfekte kaffebønnene for din resirkulerbare kaffekapsel.

Og husk alltid å oppbevare nykvernet kaffe i en lufttett pose for å sikre at den ikke utsettes for oksygen eller blir matt.

Hvis du har flere spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss - vi hjelper deg gjerne! :)

Tilbake til bloggen